Skip navigation Menu

WiKi

Alle uitleg over WiFi begrippen

wentzo-boog

Op onze website ziet u misschien woorden, afkortingen of begrippen die u niet kent. Deze WiFi WiKi pagina is bedoelt om u uitleg te geven. De begrippen zijn alfabetisch gerangschikt. Kunt u het alsnog niet vinden? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.

AccessPoint

AccessPoints zijn toegangspunten, vaak bevestigd aan een plafond, die het draadloze WiFi signaal uitzenden. Mobiele apparaten (WiFi clients) kunnen verbinden met een AccessPoint om toegang te krijgen tot het draadloze netwerk. De AP’s kunnen zo ingesteld worden dat er eerst een autorisatie moet plaatsvinden voordat een client op het netwerk mag. Bijvoorbeeld in publieke omgevingen, of in een winkel. Wentzo biedt AccessPoints van verschillende merken.

Interferentie

Dit is de verstoring op een kanaal, ook wel ruis genoemd. Interferentie zorgt voor een slechter WiFi signaal. Dit kan komen door andere WiFi devices, zoals een beveiligingscamera, maar ook Bluetooth apparatuur of radiogolven van een magnetron. Deze ruis kan zorgen voor het verlies van pakketjes die vervolgens opnieuw gestuurd moeten worden. Bij een Site Survey meten wij of er dit soort stoorzenders in het netwerk aanwezig zijn.

IP-adres

IP is de afkorting van internetprotocol. IP zorgt voor communicatie tussen computernetwerken op een netwerk, zoals internet. Een IP-adres is een online adres waarmee een netwerkkaart geadresseerd kan worden.

Switch

Dit is een apparaat, vaak in de vorm van een platte box met aan de achterkant verschillende kabelingangen. Een switch ontvangt, verbindt, verwerkt en zendt frames binnen een computernetwerk. AccessPoints zijn vaak aangesloten op een switch. Het apparaat verbindt op de ‘Datalink-laag’ van het OSI-model. Daardoor kan bijkomende intelligentie toegevoegd worden om de netwerkprestatie te verbeteren.

VoIP

VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’, oftewel bellen over internet. Veel applicaties maken het tegenwoordig mogelijk om online een gesprek te voeren. Dit kan zowel met als zonder beeld. Er wordt in zo’n geval een internet of ander IP-netwerk gebruikt om de telefonie mogelijk te maken.

WiFi

Dit is een logo voor producten voor draadloze netwerken, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11. Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van radiofrequenties (RF) in de 2,4GHz- en/of 5GHz band.

WLAN

Dit is de afkorting van Wireless Local Area Network, een draadloos lokaal netwerk voor toegang tot het internet. Een Wireless LAN bestaat uit meerdere verschillende apparaten die met elkaar in verbinding zijn. De AccessPoints zenden het WiFi signaal uit. In veel gevallen is het AP aangesloten op een switch, die bevestigd is aan het bekabelde netwerk.

2,4 GHz band

Het Gigahertz (GHz) bereik dat een draadloos apparaat gebruikt bepaalt niet altijd de maximale snelheid van het draadloze netwerk.  Een Wireless-A apparaat dat op de 5 GHz band functioneert kan ook de maximale datasnelheid tot 54 Mbps ondersteunen.  Dat is precies dezelfde datasnelheid als dat van een Wireless-G apparaat op de 2.4 GHz band. Wat voornamelijk in acht genomen dient te worden is de omgeving waarin het netwerk wordt ingesteld. De 2,4 GHz band heeft drie niet-overlappende kanalen, een relatief groot netwerkbereik, maar een hoge kans op interferentie.

Mist u iets?

Mocht u na het lezen van onderstaande uitleg nog niet weten wat wij bedoelen, neem dan contact met ons op, wij geven u graag meer uitleg! Vul uw gegevens in of stuur een mail naar info@wifi.nl. U kunt ons ook bellen op telefoonnummer 0577-460008.

Buddy

Neem contact met ons op!

    Privacyverklaring  |  Cookieverklaring | Algemene voorwaarden | Sitemap | English | Copyright WiFi.nl