Skip navigation Menu

Veilige authenticatie via eduroam, govroam of publicroam

Eenvoudig, efficiënt én gebruiksvriendelijk!

wentzo-boog

De beveiliging van je netwerkverbindingen – en daarmee het netwerkverkeer – is cruciaal voor jou als IT verantwoordelijke. Met de WiFi-roaming diensten eduroam, govroam of publicroam is dit een stuk eenvoudiger, efficiënter én gebruiksvriendelijker! Want niet alleen ligt de versleuteling op het allerhoogste niveau, ook het authentiseren verloopt – na de eerste keer aanmelden – volledig automatisch. Op die manier profiteren je medewerkers of leerlingen altijd van de beste verbinding, zonder zich zorgen te maken over security!

 

Techniek

De technieken achter de roamingdiensten eduroam, govroam en publicroam zijn in de basis gelijk aan elkaar: er is een hiërarchie van gekoppelde authenticatieservers, waarover de gebruikersgegevens op een veilige manier tussen organisaties getransporteerd worden. Voor een onderwijsinstelling (eduroam) ziet dat er als volgt uit: wanneer een gebruiker van de Universiteit Twente (UT) bijvoorbeeld te gast is bij de Hogeschool Utrecht (HU), stuurt de authenticatieserver van de HU de gegevens van de gebruiker door naar de UT. Pas als de authenticatieserver van de UT aangeeft dat de gebruiker bekend is (correcte gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie), geeft de HU de gebruiker toegang tot het netwerk. De gebruiker merkt niets van dit achtergrondproces en ontvangt automatisch netwerktoegang, zodra hij of zij zich in het bereik van het WiFi netwerk van de HU begeeft. De SSID’s van deze organisaties dienen uiteraard wel dezelfde naam te dragen; dit is een randvoorwaarde voor de werking van deze roamingdiensten.

 

Eduroam WentzoGovroam Wentzo

Publicroam Wentzo

Eduroam

Met eduroam krijgen leerlingen, studenten, onderzoekers en medewerkers gemakkelijk en veilig toegang tot het vaste en draadloze netwerk van de eigen onderwijs- of onderzoeksinstelling en dat van andere instellingen die eduroam aanbieden. Eduoram is niet alleen in Nederland actief, maar wereldwijd en biedt daarmee internationaal voordelen! Je kunt gratis op eduroam aansluiten via Kennisnet (primair en voortgezet onderwijs) en SURF (hoger onderwijs) en eduroam biedt ook een handige oplossing voor gastentoegang via eduroam Visitor Access. Geïnteresseerd in eduroam voor jouw organisatie? Lees dan hier verder!

Govroam

Stichting govroam is sinds 2013 actief en biedt overheidsinstellingen een veilige en eenvoudige manier van inloggen via de dienst govroam. Met ruim driehonderd deelnemende organisaties en meer dan zevenhonderd aangesloten locaties is govroam voor steeds meer overheidsmedewerkers een vanzelfsprekendheid. Je komt govroam tegen bij tal van ministeries, gemeenten en waterschappen, maar ook bij veiligheidsregio’s. Govroam is niet gratis en de dienst beperkt zich tot Nederland. Meer informatie over govroam lees je in het nieuwe govroam magazine of via onze website.

Publicroam

Publicroam verschilt een klein beetje met de diensten eduroam en govroam. Je hoeft namelijk niet aan een instelling of organisatie verbonden te zijn om gebruik te kunnen maken van de dienst. Publicroam biedt iedereen veilig en gemakkelijk toegang tot WiFi netwerken op openbare plaatsen. Zoals bijvoorbeeld een bibliotheek of een gemeentelijk gebouw. De eerste keer maak je een persoonlijk account aan, gekoppeld aan je mobiele nummer. Daarna ga je voortaan automatisch online, overal waar publicroam wordt aangeboden. In januari 2020 ontving publicroam een Privacy Award. Klik hier voor meer informatie.

EVA

Eduroam Visitor Access (eVA)

Met eduroam Visitor Access kunnen instellingen eduroam-accounts aanmaken voor bezoekers. Hiermee krijgen bezoekers tijdelijk toegang tot het eduroam-netwerk van de instelling. Een instelling die eduroam Visitor Access gebruikt, bepaalt zelf welke medewerkers account kunnen verstrekken, maar ook het aantal bezoekersaccounts dat is toegestaan of de maximale tijdsduur van een tijdelijk account. De accounts kunnen op verschillende manieren worden aangemaakt, maar uitgifte via SMS is alleen mogelijk voor hoger onderwijsinstellingen die verbonden zijn aan SURF.

Wentzo sluit je aan op eduroam, govroam en publicroam!

Als kennis- en integratiepartner hebben wij al vele organisaties voorzien van edu-, gov-, of publicroam. Bijvoorbeeld Servicepunt 71. Maurice Derogee, Informatie Secury Officer van Servicepunt71, vertelt: “Ook wij hebben een start gemaakt met flexwerken, met 3.600 geautomatiseerde collega’s en zo’n 30 locaties. Wij hebben de omslag naar govroam vrij recent afgerond. Tot enkele maanden terug hadden we naast ons eigen wifi-netwerk voor mobiele devices ook een apart wifi-netwerk voor bezoekers. Op zich functioneerde dat prima. Maar met al die verschillende hotspots en SSID’s is het voor de gebruiker heel moeilijk te bepalen welk netwerk betrouwbaar en veilig is. Met de overstap naar govroam ben je als netwerkbeheerder en -beveiliger in een klap van een hoop sores af. En de gebruiker heeft een gerust gevoel”.

Één van deze diensten ook voor jou?

Twijfel je of jouw IT netwerk toereikend is om deze dienst op aan te sluiten? Geen probleem. Ons team helpt jou graag om hierin te adviseren. Eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Bel ons op 0577 – 460008, of laat een kort berichtje achter op dit formulier. Dan nemen wij contact op als het jou uitkomt.

    Privacyverklaring  |  Cookieverklaring | Algemene voorwaarden | Sitemap | English | Copyright WiFi.nl