Hoogwaardig LAN en WLAN voor NUOVO

Eind 2015 won Wentzo Wireless de netwerkaanbesteding van de Utrechtse scholengroep NUOVO. Inmiddels beschikken alle vestigingen over een hoogwaardig en uniform LAN en WLAN, verzorgd door Wentzo. Daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Een project waar we bij Wentzo trots op zijn!

 

NUOVO Scholengroep verzorgt openbaar voortgezet onderwijs aan zo’n 5.000 leerlingen in de gemeente Utrecht en omgeving. De openbare scholen bieden verschillende vormen van onderwijs: praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo, gymnasium, maar ook internationaal georiënteerd onderwijs (ISK). Op de verschillende locaties van NUOVO was het netwerk niet meer op het gewenste niveau: de capaciteit volstond niet meer voor het huidige gebruik en het inzicht en beheer was onder de maat. De rol van de netwerkinfrastructuur werd echter steeds crucialer. Voor NUOVO reden genoeg om de huidige infrastructuur te verbeteren, de knelpunten op te lossen en het beheer en onderhoud te optimaliseren. In een aanbestedingsprocedure presenteerde Wentzo een voorstel waarin prijs, kwaliteit en visie het beste scoorde. Wij kregen dan ook de klus gegund om alle 11 locaties van een uniform netwerk te voorzien, in lijn met ons voorstel.

Onze aanpak

De Wentzo specialisten begonnen allereerst met een inventarisatiefase. We voerden zowel WLAN Site Surveys als LAN inventarisaties uit. Dit leidde tot een volledig netwerkdesign, zowel op High Level als Low Level niveau. Vervolgens richtten we de netwerken in volgens planning; we optimaliseerden patchkasten naar duidelijke kleurcoderingen, vervingen switches voor hoogwaardige HPE switches en realiseerden een betrouwbaar capaciteit WiFi netwerk op basis van Aerohive hardware. Door de inrichting van de uniforme authenticatie kunnen docenten en leerlingen nu op iedere NUOVO locatie van het netwerk gebruikmaken zonder extra handelingen uit te voeren. Tijdens de uitvoering hield onze Wentzo projectmanager nauw contact met NUOVO zodat alle werkzaamheden naar overeenstemming werden uitgevoerd. Begin juli leverden we de laatste locatie op en is het service agreement voor de gehele scholengroep van kracht.

 

Wentzo WiFi NUOVO Locatie Trajectum

Locatie Trajectum

NUOVO logo

NUOVO Scholengroep

Wentzo WiFi NUOVO Locatie X11

Locatie X11

 

 

 

 

 

 

 

Spannende tijden

Docenten en leerlingen onderwierpen ons werk direct aan een grondige kwaliteitscheck. De meeste werkzaamheden voerden wij namelijk tijdens lesweken en zelfs de examenperiode uit! NUOVO biedt meerdere examens digitaal aan en een netwerkupgrade brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Door een helder plan van aanpak met een onder andere een fall back scenario minimaliseerden we deze risico’s. Daarnaast werken onze specialisten zeer secuur en stemden we werkzaamheden nauw af met de betreffende instelling. De leerlingen en docenten ondervonden geen enkele hinder en maakten gebruik van een perfecte ICT infrastructuur tijdens deze spannende weken.

En nu?

Onze werkzaamheden bij NUOVO zitten er nog niet helemaal op. Na de installatie van het (W)LAN voor alle scholen, gaan wij voor alle locaties eduroam beschikbaar maken. Hierdoor profiteren NUOVO medewerkers en scholieren van de meest veilige authenticatiemethode. Overigens kan iedereen met een eduroam account gebruik maken van het NUOVO netwerk! Daarnaast voert Wentzo tijdens de zomervakantie nog een aantal aanvullende projecten uit, in lijn met de netwerkoptimalisatie. Deze projecten hebben betrekking op een verhuizing en een uitbreiding van twee instellingen binnen de NUOVO Scholengroep.