Bezoek uit Burkina Faso

Wentzo banner

Voor het tweede opvolgende jaar ontving Wentzo Wireless bezoek van Burkina Connectivities Solutions (BCS). Het bedrijf, dat vergelijkbare diensten als Wentzo aanbiedt, kreeg twee dagen een kijkje in de keuken van onze organisatie. Doel van de bezoeken en opvolgende contacten is kennisuitwisseling en een positieve stimulans voor het ondernemerschap van BCS.

Koud vonden ze het. Mahamadi Sakande, oprichter van Burkina Connectivities Solutions (BCS) en zijn collega Wendwaoga Soalla hielden het liefst hun jassen hoog gesloten. Niet verwonderlijk, want in Ouagadougou, de hoofdstad en uitvalsbasis van BCS, is het in deze tijd van het jaar tot ver achter in de dertig graden. Maar iets als kou trotseren is niet de grootste uitdaging voor de diep donker gekleurde ondernemers. Afgelopen zomerperiode werd het kantoor van hun onderneming tot de laatste wandcontactdoos beroofd door een bende plunderende oproeikraaiers. In een land dat net een bestuurscrisis achter de rug heeft en waar onrusten oplaaien als een wervelwind, valt het niet mee om een stabiele onderneming op te bouwen. Mahamadi heeft het geluk dat hij ondersteund wordt door PUM Netherlands senior experts. Deze non-profit organisatie adviseert bedrijven uit ontwikkelingslanden die zich geen commerciële consultancy kunnen veroorloven. Nederlandse professionals zetten hun netwerk en jarenlange ervaring in om ondernemerschap en duurzame ontwikkeling van midden- en kleinbedrijf ter plaatse te stimuleren.

UKA1

Vlnr: Mahamadi Sakande, Wendwaoga Soalla, Reino Wentzel en Ton de Liefde

Waardevol

Ton de Liefde, oud professional in de wereld van telecom, begeleidt BCS al enkele jaren. Hij is ook degene die het bedrijf uit Burkina Faso in contact bracht met Wentzo. “Het is ontzettend waardevol voor organisaties als BCS om te sparren met partijen die zich met een vergelijkbare dienstverlening bezighouden”, legt hij uit. “Er zijn veel overeenkomsten te vinden en de werkwijzen, kennis en ervaring van een specialistisch bedrijf als Wentzo zijn van grote waarde voor hen!”. Reino Wentzel, oprichter en mede-eigenaar van Wentzo Wireless, was direct voor de samenwerking te porren. “Het is leuk om te zien dat er ondanks grote cultuurverschillen veel overeenkomsten zijn te vinden en dat we van elkaar kunnen leren. November 2013 hebben we een week lang diverse sessies gehad met Mahamadi. De insteek van deze sessies was heel divers: onderdelen als bedrijfsvoering, voorraadbeheer, marketing en sales, maar ook technische verdieping kwamen aan de orde. Tijdens het afgelopen tweedaagse verblijf hebben we een vervolg aan een aantal sessies gegeven. Bij BCS bleken ook een aantal besproken zaken door te zijn gevoerd en dat is leuk om terug te horen!”.

UKA4

Mahamadi Sakande in eigen land, maar in Wentzo tenue!

Samenwerking

De samenwerking tussen beide organisaties houdt niet op bij de bezoeken alleen. Vanuit PUM is er een conference call oplossing gefinancierd die het makkelijker maakt om de contacten online voort te zetten. Zo kunnen besproken initiatieven verdere opvolging krijgen. “BCS heeft bijvoorbeeld interesse om ons WiFi as a Service model uit te werken voor hun klantenkring”, vertelt Reino Wentzel. “Wij hebben deze WiFi dienst in 2010 ontwikkeld en geïntroduceerd in de Nederlandse markt en de mannen van BCS zien ook goede mogelijkheden voor dit concept in Burkina’’. Mahamadi en Wendwaoga zijn na een vlucht van ongeveer negen uur inmiddels weer terug in Ouagadougou. En hun winterjassen? Die kunnen voorlopig weer opgeborgen blijven!